loading
Rinoplasti Nedir? Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rinoplasti - Burun Estetiği Ameliyatı

Estetik amaçlı gerçekleştirilen burun ameliyatlarına Rinoplasti diyoruz.

Bu amaçla planlanan ve yapılan ameliyatlardan sonra rasyonel estetik beklentiler, varsa işlevsel nefes alma sorunları ve sağlamlık ve kalıcılık anlamında sürdürülebilir sonuçlar yerine getirilmelidir.

Her cerrahın burun estetiği ameliyatı uygularken kendini öğrenmiş olduğu, rahat, güvenli ve konforlu hissettiği, deneyim biriktirdiği, üzerine düşünce ürettiği ve geliştirdiği teknikler bulunur. Bu teknikleri uygularken amaç yukarda sıralanan standartları yakalamak anlamında çözüm odaklıdır.

Herkese burun ameliyatı yapılmaz, herkese aynı burun ameliyatı da yapılamaz. Burun estetiğinde temel motivasyon hem cerrah hem hasta için kişinin ifadesini bozmadan yüz estetiği ile ilgili beklentileri tamamlamak, şekil bozukluğunu giderken doğallık ve yüz uyumundan taviz vermemektir.

Gerekiyorsa yüze ilişkin tamamlayıcı diğer işlem veya cerrahiler, ameliyata biyopsikososyal hazırlık evresi, ameliyat öncesinde mutlaka sorgulanması gereken potansiyel eşiklerdir.

Hızlı, ve erken iyileşme her hasta için değişiklik gösterebilir. Her hastanın sahip olduğu deri kalitesi, önceki ameliyatları, genel sağlık, psikolojik ve mental kapasitesi sonuca etki eden önemli değişkenlerdir.

Birçok burun estetiği çeşidi bulunur. Yaşlı hastada rinoplasti, erkek ve kadın burun estetiği, etnik rinoplasti, düzeltme (ikincil) rinoplastiler, sadece burun ucu ile sınırlı olan veya cerrahi dışı dolgu veya iple askı ile gerçekleştirilen estetik burun uygulamaları bulunur.

Plastik cerrahi temel eğitimi sırasında verilen kısmi veya tam burun yokluğunda uzak veya bölgesi dokulardan yeniden burun yapma uygulamalarına rekonstrüktif, sadece nefes almaya yönelik ameliyatlara fonksiyonel, bir kaç tekniği harmanlayan ameliyatlara ise hibrit, karma rinoplasti adı verilir.

Rinoplasti101 başlığı altında ele aldığımız estetik burun ameliyatlarıyla ilgili detaylı konulara instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz. Estetik amaçlı tüm uygulamalarda bütünsel ve gestalt standartları beraber işletilmelidir.

İntegratif veya bütüncül tıp ilkeleri gereği hem hastaya en zarar veren (travmatik, prezervatif vb) teknikler, hem de popüler terminolojide yapısal adı verilen sağlamlıkla ilgili tüm cerrahi gereklilikler beraber uygulanır.

Yüze ait diğer estetik ünitelerle olan uyumunda dikkate alındığı bu algoritma kişiden kişiye değişmeden güncellenir.

Rinoplasti tam teşekküllü bir hastane ortamında genel anestezi altında gerçekleştirilmelidir.

2-4 saat süre alan bu ameliyatlar sonrasında burun dışında koruyucu bir splint ile yatağınıza alınırsınız. Bu koruyucu (şişlik ve travmalardan korur) hafif termoplastik splintlerin 7 gün kadar burun üstünde kalması istenir.

Bir başkasına benzeyerek güzelleşemezsiniz. Kendi eşsiz ifadeniz içinde, kendi dokularınızın izin verdiği oran ve ölçüde, hızlı ve erken sonuç alınan, doğal görünüme sahip burunlar bir altın standart olarak aranmalıdır.

Bir diğer standart, yüzünüze bakıldığında burunla beraber (Gestalt ilkeleri gereği) beraber algılanan çene ucu, elmacık kemikleri ve dudak arasındaki anatomik ve 3 boyutlu ilişkilerin mutlaka gözden geçirilmesidir.

Erkeklerde burun ameliyatları sonrası memnuniyetsizlik oranı kadınlara göre çok daha fazladır.

Sosyal medya tüketicilerinin en sık düştükleri hata, paylaşılan çoğu filtreli öncesi sonrası fotoğraflar üzerinden sorgulamadan ameliyat kararı almalarıdır.

Gerek ameliyat sonrasına ait simülasyon çalışmalarının, gerek bir başkasına ait sonuçlarının, sizin kendi ameliyat süreciniz, nihai iyileşme sürenizi belirleyen iyileşme kapasiteniz ve başta deri yapısı olmak üzere sahip olduğunuz doku özelliklerinizle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Rinoplasti sonrası sonuca etki eden diğer önemli değişkenler, cerrahınızın deneyimi, çift yönlü iletişim kalitesi, ameliyata mental hazırlık, zamanlama ve ameliyat sonrası sürecin etkin yönetimidir.

Her estetik burun ameliyatı, makalenin başında sıralanan sağlamlık, işlevsellik ve güzellike ilkelerini içermelidir. Bu standartlar aslında mimarlıkla ilgili ilk eseri yazan Romalı yazar, mimar ve mühendis Vitruvius’a ait bir sıralamadır.

Vitruvius, De Architectura” adlı kitabında başarılı bir mimari eser için “Utilitas, Firmitas, Venustas” (kullanışlılık, sağlamlık, güzellik) etmenlerinin gerekli olduğunu ileri sürmüştür.

Rönesans’ta bu tanım, “Comodita, perpetuita, bellezza” (kullanışlılık, süreklilik- kalıcılık, güzellik) olarak benimsenir.

Biz de aynı kuralları işleterek, bir burun ameliyatı sonrası karşılanması gereken özellikleri “işlevsellik-kalıcılık ve estetik (güzellik algısı” olarak özetleyebiliriz.